Kroasani sa kikirikijem za sve ljubitelje mirisnih, toplih peciva

Bez obzira da li su kroasani sa kikirikijem ili bez njega veselje i ugoda koju inicira miris svježe pečenih kroasana nenadmašan su osjećaj. Osjećaj zbog kojega se svaki put podsjetim zašto toliko volim dizano tijesto. Znaju me ljudi često pitati i komentirati nešto tipa: ma kako ti se samo daaa??? To je previše posla za malo zadovoljstvaaaa? i sl…Većinom me to pitaju ljudi koji dizano tijesto ili ne rade uopće kod kuće, ili ga rade baš kad moraju. I zato sam potpuno sigurna da je jedina tajna uspjeha finih klipića, kiflica i krosana u ljubavi koju daješ u pripremu tog peciva. Nije čak upitno ni vrijeme izrade niti vrsta recepta, nego baš to zadovoljstvo dok mijesiš tijesto. Spoznaja da ćeš baš tim svojim rukama napraviti nešto čarobno fino kroz samo sat ili dva.




Kroasani su pecivo za koje ipak treba imati malo više vremena. Bar 2,5 sata. I to bez obzira da li se tijesto radi sa svježim ili suhim kvascem. Kroasanima jednostavno treba vremena da ‘prorade’ i da se lijepo dignu. Kroasani koje sam do sada radila uvijek su bili oni u koje je išlo stvarno dosta masnoće. Maslac se nalazio između svakog sloja tijesta kako bi se zamotani kroasan lijepo listao nakon pečenja. No, dogodio mi se nedavno samo jedan mali komadićak maslaca u hladnjaku i naravno, velika želja za toplim kroasanima. Sretna kutija sa slanim grickalicama sakrivala je u jednom kutku vrećicu kirikija na kojega se nitko već dugo nije namjerio u napadu gladi pred televizorom oko ponoći. I zato odlučih – za večeru će biti kroasani sa kikirikijem!
Budući je kikiriki prilično mastan, nakon mljevenja savršeno je odglumio maslac u slojevima. Zamislila sam da ovi kroasani budu baš onako pahuljasti i prazni, pa da se taj kikiriki još više osjeti u njima. I bili su. No, moji su ukućani malo mrgotali zato što su kroasani bili prazni, pa su si svaki kroasan rezali po pola i mazali odebljim slojem nutele, naravno 😉 Za koju god verziju da se odlučite, punjenu ili praznu, nećete pogriješiti. Ovi su kroasani sa kikirikijem odlični!
POTREBNO:
  • 600 g glatkog brašna
  • 1 kockica svježeg kvasca (40g)
  • 150 ml toplog mlijeka
  • 180 g jogurta (jedna čašica)
  • 1 jaje
  • 100 ml ulja
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2,5  žlice šećera, 1 žličica soli
Za premaz: 
  • 100 g maslaca
  • 200 g slanog kikirikija
PRIPREMA:
  1. Kikiriki sitno samljeti. Maslac otopiti tako da se može mazati.
  2. Otopiti u 150 ml toplog mlijeka kockicu kvasca sa 1 žlicom šećera. Promiješati i pustiti da se lagano uzdigne.
  3. Pomiješati u većoj posudi brašno, prašak za pecivo, 1,5 žlicu šećera i sol te uz naizmjenično dodavanje mlijeka sa uzdignutim kvascem, jogurta i ulja umijesiti mekše dizano tijesto. Za početak radite ovo mikserom sa spiralama, a kasnije kada tijesto postane dovoljno kompaktno, prebacite na radnu površinu i mijesite rukama dok ne postane sasvim glatko. U toku miješenja slobodno posipavajte radnu površinu brašnom ili uljem.
  4. Dobiveno tijesto odmah podijeliti u 6 kuglica. Svaku kuglicu razvaljati na veličinu cca 15-18 cm Ø. Slagati sloj po sloj, jedan krug na drugi, a između svakoga nanijeti tanki sloj maslaca, a preko njega rukom posipajte deblji sloj mljevenog kikirikija.  Zadnji sloj tijesta se ne premazuje!
  5. Tako dobiveno i naslagano tijesto malo oblikujte rukama da dobijete koncentričan krug, površinu ispod tijesta dobro posipajte brašnom, a zatim ga razvaljajte u veliki okrugli mlinac debljine 3-4 mm. Za ovo vam treba dosta prostora, jer će mlinac biti velik gotovo kao površina stola. Zatim izrezujte velike uske, a duge trokute. Rolajte jedan po jedan od šire strane prema užoj i slažite u lim na papir za pečenje u malim razmacima jer će se kroasani dignuti i gotovo udvostručiti obujam. Kroasane također možete i puniti nadjevom po želji (šunka, sir, kobasice, pekmez, nutella, čokolada…)
  6. Kroasane pokriti čistim kuhinjskim ubrusom i pustiti da počivaju najmanje 40 minuta na sobnoj temperaturi.
  7. Premazati kroasane nakon stajanja umućenim jajetom, posipati sjemenkama prženog sezama i peći u pećnici na 170ºC 25-30 minuta.
  8. Dobar tek!
Recept u slikama:








Comments

Popular posts from this blog

GRČKA SALATA

Punjena vješalica omotana pancetom

Štaverka – karamel oblatne s orasima