Mravinjak torta


Kada poželim ispeći neki novi kolač najčešće posegnem u neku od svojih kuharica ili pak prošvrljam po netu u potrazi za nekom zanimljivom idejom. Tako je bilo i ovaj put, samo, ja ne bih bila ja kada bih kolač napravila baš po nekom izvornom receptu. Ja vječito nešto mućkam i dodajem i pokušavam to ‘nešto’ učiniti još boljim. Za ovu sam tortu čula u nekoj TV emisiji, na netu pronašla dosta recepata sa istim imenom ali mi se sve činilo nekako ‘preslabo’ i presuho. I tako je dodavanjem svježeg kravljeg sira u kremu, otopljenog margarina u biskvit  i s još nekim preinakama nastala samo moja Mravinjak torta 😉 Klinci su bili oduševljeni idejom i nazivom i nisu mogli dočekati da se to čudo s mravima ispeče, jer vjerovali ili ne oni su doista očekivali prave žive mrave, tako da su bili malkice razočarani što po torti ništa ne gmiže kada je bila gotova. Ali su zato okusom ostali oduševljeni, i ne samo oni. Iako sam inače prilično samokritična (kao i većina kuharica pretpostavljam) ovaj sam put doista oduševila samu sebe jer je torta ispala fenomenalnog okusa koji je baš onako, po mojem guštu. A nije ni prezahtjevna: peče se samo biskvit a sve ostalo je samo miješanje. Ma, čas posla 😉 Evo recepta:
Potrebno:
Za biskvit:
  • 6 jaja
  • 20 dag margarina
  • 10 dag brašna
  • 10 dag mljevenih lješnjaka (ili oraha)
  • 15 dag šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 10 dag naribane čokolade
Za kremu:
  • 1/2 l slatkog vrhnja za šlag
  • 20 dag bijelog kravljeg sira
  • vanilin šećer
  • 2 žlice šećera
  • 2-3 banane
  • 5 dag ribane čokolade
Priprema:
Biskvit:
  1. Margarin otopiti u manjem lončiću.
  2. Odvojiti žumanjke i bjelanjke. Miksati žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodavati naizmjence brašno sa praškom za pecivo i otopljeni margarin.
  3. Na kraju umiješati čvrsto tučene bjelanjke i ribanu čokoladu.
  4. Peći u manjem okruglom kalupu na 180℃ oko 40 min. Ohladiti na rešetki.
  5. Ohlađen biskvit postaviti na pladanj za torte, pa nožem oprezno zarezati u krug ostavljajući rub od cca. 2 cm i dno debljine cca. 1 cm.  Izvađeni bisvit izrezati na manje kocke ili izmrviti rukama. Najbolje je izrezati ga prvo u kvadrate površinski a tada ga vaditi žlicom.
U međuvremenu pripremiti kremu:
  1. Mikserom kratko izraditi sir a posebno vrhnje za šlag da bude čvrsto pa potom sjediniti. U kremu dodati 5 dag ribane čokolade i mrvljeni biskvit. (malo biskvita ostaviti za posipanje torte)
Izrada:
  1. Natopiti malo biskvit mlijekom, pa po dnu složiti red banana natopljenih limunovim sokom. Preko banana premazati kremu u obliku kupole. Posipati preostalim mrvicama biskvita i čokoladnim mrvicama.
  2. Poslužiti dobro rashlađeno.
Dobar tek!
Recept u slikama:








Comments

Popular posts from this blog

GRČKA SALATA

Punjena vješalica omotana pancetom

Štaverka – karamel oblatne s orasima